onsdag den 4. februar 2009

Dagens billede

Gennem årene har en række personligheder sat deres personlige præg på Århus Fremad.
Ja, tænk tilbage på Paul Erik 'Pewi' Wils Jensen der trods sin beskedne højde var af uvurderlig stor betydning.
Glem heller ikke Søren Pank - eller for den sags skyld Morten Nysom. 

Eller træneren Kim Poulsen, som fra 1987 til 1995 førte klubben fra serie 3 til Danmarksserien. Denne smukke lille fugl med tykt, sort overskæg sang et mærkeligt sporg når han talt, han forvandt og kom først igen da klubben skulle reddes i Superligaen. 

Eller Anders Gerber, som indtil for nyligt var alt fra træner til webmaster i klubben, men som nu træner ambitøse FC Fyn.

Størst var dog Jan Hammerholt - og langt mere ambitøs end hele Fyn. 
Fra 1979 til 1982 var han træner for klubbens bedste hold, mens han under sloganet "hyggefodbold på topplan" var formand fra klubben fra 1988 til 1998. 

Hammerholt tænkte anderledes, nyt og ikke mindst lokalt. 
Med fikse tiltag som bl.a. sponsorbiler og tøjvask formåede han at lokke masser af fodboldtalenter til de ellers så simple faciliteter på Riisvangen. 

Han var en af hovedkræfterne bag titlen 'danmarksmestre i oprykning', ja faktisk var det ikke muligt at rykke mere op i vinteren 1998.
Århus Fremad lå på daværende tidspunkt i bunden af Superligaen, den lange vinterpause var ved at være forbi, endelig var det en søndag med fodbold igen.
Presset på Hammerholt må have været enormt, i hvert fald begik han selvmord få timer at holdet skulle møde AaB i Ålborg. 

Jeg har flere gange hørt folk sige, at Århus Fremad døde den dag med Hammerholt, men det er selvfølge ikke rigtigt, klubben eksisterer jo stadig i dag. Sandt er det dog, at trods klubben overlevede én sæson i Superligaen, ja så er det blot gået ned ad bakke lige siden. 
Hvor Hammerholt brændte for klubben, så var bestyrelsen de efterfølgende år præget af lykkeriddere fra erhvervslivet som jagtede personlig og hurtig succes, og de er som fodboldfan straks svære at huske i dag.

Tidligere ven og kollega, Morten Nysom, skriver på sin hjemmeside om denne mørke dag:

"Bestyrelsen samledes omgående til møde på Riisvangen, og et af de støre spørgsmål var om kampen mod AaB skulle afvikles, eller den skulle aflyses. Efter mange drøftelser mellem DBU, AaB og Aarhus Fremad blev det besluttet at kampen skulle afvikles, og det var en rystet trup der drog til Aalborg Stadion. "

AaB vandt den ubetydelige kamp 3-1. Dagens billede er fra før kick-off, hvor der blev afholdt et minuts stilhed. 

Læs mere på Morten Nysoms glimrende (og old skool) hjemmeside her. 

1 kommentar:

  1. Må jeg gratulere for dette fremragende indlæg!! Aldrig har "dagens billede" serien budt på så megen spænding.

    En omgang grundigt researchet klubhistorie med reference til glemte klassiske ikoner som Piwi, Pank - Webmaster A. Gerber - og webside-ejer Morten Nysom.

    Altsammen bundet ind i superligaens måske største (og mest fortiede) mordmysterie. Who Killed Jan Hammerholt?

    Det eneste, der havde været prikken på I'et var, hvis man havde fulgt op med noget "clip art" inspireret fotomateriale til at dokumentere denne 'walk down memory lane'. Men jeg kan mærke at det kommer.

    SvarSlet