fredag den 19. juni 2009

Lummer og livløs: I Nyborg

Noget af det bedste om sommeren er at rejse, allerbedst er det hvis det er med færge. 
Når bagbordet kysser færgebroen farvel, så bliver land til vand, og rejsen er kun lige begyndt. 

Så er det tid til kaffe. I kruset skvulper den opkvikkende drik i takt med bølgerne, og afhængig er færgens størrelse kan du begynde at gå på jagt efter spillemaskinerne. Men start med en lille færge uden spillemaskiner, måske en i smålandsfarvandet.

Men vent ikke for længe, den globale opvarmning kan nemlig meget vel synke de små danske øer, hvis altså ikke den manglende politisk velvilje til sikring af færgetransport og postuddeling affolker småøerne inden. Sådan går det forhåbentlig ikke, men tag hellere afsted nu for en sikkerheds skyd.

Modsat broer, så er et andet livsbekræftende element i at rejse med færge, at skibet ikke venter. Det kilder i hele kroppen når man suser ned mod Færgen, mens øjnene prøver at danne sig et øjeblik i blandingen af himmel og hav, sejler færgen ind eller ud af havnen?

Carl Th. Dreyers kortfilmsklassiker 'De nåede færgen' fra 1948 fanger på skræmmende vis den urolige fornemmelse af, at man har alt for travlt. Filmen er lavet for Rådet for Større Færdselssikkerhed, og handler om en motorcyklist og hans veninde, som satser liv og lemmer i forsøget på at nå færgen i Nyborg. Filmen, som varer lidt over 9 minutter, er både smuk og uhyggelig, se selv:



Sygt shit!...

Og oven på den oplevelser er det vidst tid til et musikalsk stykke med sommer. 
'Wait For Me' hedder nummeret, med slet skjult henvisning til alle de små færger i Danmark. 
En herlig popperle med nigerianske King Sunny Ale, som med det navn selvfølge er selvskrevet til en plads i IYGTAFs sommer-tema, Lummer og livløsJùjú-musikerens karriere startede tilbage i 1960'erne og tæller nu langt over 100 udgivelser!

På 'Wait For Me' fra 1989 synger han duet med sin smukke landskvinde, Onyeka Onwenu, og dette i en sådan grad, at man får lyst til at hoppe i den hvideste skjorte i skabet, blot for at den kan skinne op kap med ens mest komplette og rene smil. At sangen  i virkeligheden ikke handler om færger, men er en opfordring til den nigerianske befolkning om at bruge prævention i sommernatten gør ikke sangen ringere. Tværtimod - og samme opfordring er hermed sendt videre til bloggens læsere, husk gummi. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar