torsdag den 3. december 2009

Noget om Tom Matthiesen

Mens Stein Bakker grinende og psykotisk gokker hovedet ned i cellens cementgulv, så er Tom Matthiesen nu blevet det seneste offer i IT Factorys kollaps. Bølgen af potent højkonjunktur har smidt ham af samme sted som Finn Nørbygaard, et sted mellem Skåde Bakker og Gl. Rye.

Dermed er der skrevet endnu et kapitel i bogen om de mange karakteriske personligheder, som har været inde over Aarhus Fremad.

Tom Matthiesen købte i 1999 Aarhus Fremad, der på daværende tidspunkt var på vej ned i et dybt, sort økonomisk hul. Med inspiration i det københavnske skulle man under navnet FC Aarhus skabe en sportskoncern, og til hjemmekampene på Riisvangen Stadion gjorde Tom Matthiesen det han var bedst til: At skabe netværk blandt lykkejægere fra erhvervslivet. Faktisk kan man hævde, at IT Factory blev skabt på Riisvangen. Legenden vil det faktisk sådan, at Matthiesen, Nørbygaard og Jensby efter en kedelig 0-0 løsning mod Dalum i kedsomhed søsatte trekløveret JMI Invest, som senere ejede 50 procent af IT Factory. 

Gennem sit eksotiske netværk fik Tom Matthiesen i 2002 selveste Manchester United til Århus. Showkampen på Århus Stadion kastede knap halvanden million kroner af til klubben, men alligevel kom FC Aarhus ud med et underskud på omkring én million kroner.

”Jeg dækker tabet. Det er mig, der sidder med alle aktierne.”, lød det overbevisende svar fra klubejer Matthiesen til BT.
"Hvad glor på du? Jeg dækker tabet!"

Tre datterselskaber blev skabt og døbt FC Aarhus Fodbold A/S, FC Aarhus Entertainment A/S og FC Aarhus Ejendomme Aps. Den karismatiske Matthiesen, der i en periode også var træner for 1. divisionsholdet, fik lokket en række attraktive personligheder til klubben, bl.a. Flemming Poulsen, som blev sportsdirektør. Pressemøderne blev afholdt i Magasin, man valgte selv om man ville betale entré til hjemmekampene, og den generelt fik ikke for lidt.

Men året efter fløj den bebrillede guldfugl nord på, hvor han landede i AaBs direktørstol. Hos den nordjyske fodboldstolthed havde man nemlig bemærket Matthiesens forretningsevner, og nu ville AaB også være en sportskoncern.

"Må jeg præsentere det nyeste tiltag i koncernen: AaB Håndbold!"

De mange forskellige projekter i FC Aarhus gik stille i sig selv igen, ligesom hele fundamentet for den ellers ambitiøse fodboldkoncern vaklede. En århusiansk investorgruppe med tilknytning til Aarhus Fremad måtte se langt efter den pose penge, som videresalget af Brian Priske fra AaB til belgiske Genk ellers lovede. I 2005 var Tom Matthiesens nordjyske eventyr så slut, mens man i de gamle klublokaler på Christiansbjerg i Århus besluttede, at gå tilbage til navnet Aarhus Fremad.
"Sådan, Tom! Man United til Århus, rigtig flot!"

Efterfølgende slog Tom Matthiesen sine folder i diverse erhvervsbestyrelser, ikke mindst fokuserede han på livsværket TM Gruppen, der for blot et par siden var 245 millioner kroner værd -- på papir, altså.

Nu er alle pengene så væk. Det hele er slut, i hvert fald for denne gang. Sparbank Vest – den samme bank som Matthiesen blev uddannet i – vil ikke længere finansiere forretningerne. Dermed må familien vinke farvel til tilværelsen i fodboldbyen Barcelona, hvor fra Tom Matthiesen har drevet hjemmesiden www.Fobazo.com, der står bag de spanske fodboldstjerners personlige hjemmeside og salg af deres merchandise.

2 kommentarer:

  1. Det er dybdeborende journalistik når det er bedst. Har gåsehud. "Hvad glor du på?!" Bliver bange når jeg tænker på det billede.

    SvarSlet
  2. Blev bange helt ind i sjælen, da jeg kiggede på det igen. Var klar til at få et par på hovedet.

    /Roger

    SvarSlet